Szuper SUV érkezik az Alfa Romeóhoz? Egyre szaporodnak a pletykák egy rendkívüli teljesítményekről. A hírek szerint a 3-4 év múlva érkező E-SUV Quadrifoglio változata bőven 1000 lóerő felett is lehet. Ez azt jelenti, hogy a már beharangozott impozáns méretei ellenére ez a szuper SUV olyan fontos dolgokban tudna nagyot villantani a piacon, mint a gyorsulás, a vezetési élmény és a végsebesség.

A napokban beszámoltunk egy új elektromos SUV tervezetéről, amelyet a Stelvio fölé helyeznének az Alfa Romeo kínálatában. Szaporodnak az ezzel a modellel kapcsolatos hipotézisek és ezzel együtt a pletykák is. A pletykák szerint ez nem a klasszikus E-szegmens SUV lesz, mivel már jelenleg is sok van belőle a piacon, így inkább egy igazi szuper SUV lenne. Olyasmi, mint amilyet a Carscoops honlapján is közzétett rendering is sejtetni vél.

Impozáns méretei ellenére ennek a modellnek nagyon sportos és aerodinamikus stílusa lenne. Ezért itt az egyik legfontosabb dolog a formatervezés lesz, amely nemcsak igazán egyedi, de nagyon elegáns és sportos külsőt kell, hogy adjon neki. Kihasználva az STLA Large platformot, amelyre ez a modell épülni fog, igazán nagy lehetőségek állnak előtte. Nagyobb SUV-mérete ellenére a platform, amelyre épül, azt sugallja, hogy a teljesítményt tekintve meglehetősen nagy teljesítményt nyújthat. Az STLA Large alváz segítségével akár három villanymotort is be lehet építeni, így esetleg akár négy számjegyű teljesítmény is kihozható belőle. Imparato nyilatkozataiban többször is kiemelte, hogy a többi Alfa Romeóhoz hasonlóan a hangsúly továbbra is a kivételes vezetési élményen lesz.

Az Alfa Romeo ezért a dizájnra és a teljesítményre fog összpontosítani jövőbeli csúcsmodellje esetében, amely így egyben meglehetősen magas induló árat is jelent majd. Emlékeztetőül: ezt az autót úgy tervezik, hogy különösen az Egyesült Államokban és Kínában legyen sikeres. S bár Európában is árulják majd, nem valószínű, hogy a Biscione által kínált modellek közül ez lesz a legkelendőbb a piacon.

„Ha Nyugat-Európában maradok, soha nem fogom megépíteni az autót, mert kicsik a mennyiségek és mert nem tudom, hogyan fog fejlődni a szegmens” – nyilatkozta Imparato a brit Autocarnak.

Praktikusabb szempontokat nézve is ígéretes az új E-SUV: a platform 800 V-os rendszere gyors töltési képességeket ígér. Várhatóan mindössze 30 perc alatt 10-ről 80 százalékra tud majd újratölteni és körülbelül 805 km-es hatótávolságot kínál. Ezenkívül a közelgő Alfa Romeo SUV várhatóan a Stellantis legmodernebb technológiai csomagját, az STLA Braint fogja tartalmazni, amely valószínűleg automatizált vezetési képességeket, fejlett infotainment rendszert és a Teslával vetekedő digitális élményt fog tartalmazni.

Mindenesetre ez egy olyan jármű lehet, amely a világ minden területén sikeres lehet egyedi tulajdonságainak köszönhetően, a prémium E-SUV szegmens riválisoknak (BMW iX, a Porsche Cayenne EV stb.) is feladva a leckét. Debütálása azonban nem egyhamar fog bekövetkezni. 2027-ről beszélnek, de nincs kizárva 2028 sem. Először az Alfa Romeónak még más modelleket kell a piacra dobni, kezdve a B-SUV- val, amelyet néhány hónap múlva láthatunk meg az új Giuliával és Stelvióval együtt.