A neten szaporodnak a pletykák, miszerint Elon Musk megvásárolhatja a Maserati egykori grugliascói gyárát a Stellantistól.

A Grugliascóban található egykori Maserati gyárat 1959-ben a Carrozzeria Bertone építette és olyan történelmi modellek gyártásának adott otthont, mint a Fiat Punto Cabrio, a Volvo 780 és az Opel Astra Cabrio. 2009-ben megvásárolta a Fiat-csoport, amely felújította és a Maserati márka luxusközpontjává alakította. Itt gyártották a Maserati Quattroportét és a Ghiblit, egészen addig, amíg 2020-ban le nem álltak.

A 115 ezer négyzetméteren elhelyezkedő gyárat az FCA és a PSA egyesüléséből született Stellantis cégcsoport azonban most feltette az ingatlanhirdetési oldalára. Az árat ugyan nem hozták nyilvánosságra, de 100 millió euró körüli számokról beszélnek. A gyár 2024-től, a Carrozzeria Maserati gyártósor leszerelésének befejezése után lesz elérhető.

Miért érdekelheti Elon Muskot ez a gyár? Néhány ok megmagyarázhatja ezt a hipotézist. Először is, Musk mindig is kifejezte csodálatát az olasz dizájn és a Maserati márka iránt. Egy 2018-as interjúban azt mondta: „A Maserati szép autókat gyárt. Nagyon kedvelem őket”. Továbbá Musk kifejezte azon óhaját, hogy a berlini után még egy Tesla gyárat nyisson Európában. Egy 2019-es tweetben ezt írta: „Olaszországnak nagyszerű mérnökei és tervezői vannak. Nagyon jó lenne, ha a jövőben lenne egy Tesla gyár Olaszországban.”

 

Grugliasco

Grugliascoi gyár

 

Másodszor, a torinói üzem bizonyos stratégiai előnyöket kínálhat a Teslának. Ez egy már luxusautók gyártására felszerelt gyár, amelynek kapacitása megközelítőleg évi 50 ezer darab. Logisztikailag kedvező helyen található, közel a minősített beszállítókhoz és a közlekedési infrastruktúrához. Ezenkívül lehetővé teheti a Tesla számára, hogy belépjen az olasz piacra, ahol az elektromos autók iránti kereslet egyre növekszik.

Zárójelesen megjegyezzük, a Tesla igazgatója korábban ellentmondásos kapcsolatokat ápolt Sergio Marchionnéval, a Fiat és az FCA előző vezérével, aki keményen bírálta őt üzleti modellje és irreális ígéretei miatt. S ez nem biztos, hogy kellemes emlékeket hagyott benne az olasz gyártó kapcsán.

Jelenleg azonban ezek csak pletykák és találgatások, amelyek nem kaptak hivatalos megerősítést. A hirdetés azonban él és bárki megteheti ajánlatát.