Alig néhány napja, hogy 2024-et írunk. Az Alfa Romeo pedig úgy tűnik, készen áll arra, hogy az évet igazi főszereplőként élje meg. Egy nagyon izgalmas 2023 után, amikor a jelenlegi kínálat három autója kiváló eredményeket és több százmilliós nyereséget könyvelhetett el, 2024-ben a dolgok még jobban fognak alakulni a történelmi milánói márka számára. Az év a lehető legjobban kezdődik: az új Alfa Romeo Milano kompakt SUV bemutatójával, amelyet áprilisban Milánóban mutatnak be, amint azt december közepén a prémiummárka első számú vezetője, Jean-Philippe Imparato megerősítette.

Az Alfa Romeo Milano egy nagyon fontos modell lesz a márka számára. Valójában a márka jövőbeli eladásainak nagy része ebből a járműből fog származni. Elvégre egy olyan SUV-ról beszélünk, amely az egyik legforróbb piaci szegmensbe lesz pozícionálva. Imparato a napokban megerősítette ennek az autónak a jelenlétét Észak-Amerikában is, ahol egyre nagyobb a kereslet a kompakt, környezetbarát autók iránt. A Milano elsőként egy 100 százalékban elektromos változatban jelenik meg majd, körülbelül 400 km-es hatótávval, amely városban 550 km lesz. A 27 ezer euró alatti belépőszintű hibrid pedig a fogyasztás és a teljesítmény szempontjából is nagyon érdekes lesz.

A Milano a lengyelországi Tychyben készül majd, és feladata lesz visszaszerezni sok olyan vásárlót, akiket az Alfa Romeo az évek során elveszített azzal, hogy előbb a MiTóról, majd a Giuliettáról is lemondott. Az is a feladata lesz, hogy olyan ügyfeleket is a márka közelébe hozzon, akik korábban soha nem gondoltak arra, hogy az olasz autógyártótól vásároljanak autót. De 2024 nem csak a Miláno bemutatkozása miatt lesz érdekes. Más nagyon érdekes hírek is lesznek a milánói márka környékén. Például 2024 lehet az az év, melyben végre kiderülhet, hogy a Tonale SUV-nak lesz-e tisztán elektromos változata is, ahogy az a Biscione által a közösségi médiában nemrég közzétett teaser után lehetségesnek tűnik, melyben a Tonale hátulja volt látható.

Szintén 2024-ben nagy valószínűséggel újabb részletek derülnek ki az új Alfa Romeo Giuliáról is. Ez az autó lesz ugyanis az SUV Milano után a következő, amelyet az olasz márka piacra dob. Várhatóan 2025 végén debütál, így nagy az esélye, hogy a várva várt modellel kapcsolatban fontos hírek derülhetnek ki az év végéig. Egyelőre annyit tudunk, hogy Cassinóban készül majd, ahol a gyártás már 2024 végén megkezdődhet, az STLA Large platformra épül és kizárólag elektromos hajtású lesz.

Lesz a kínálatban egy ultralehetős QV változat is. Nagyjából 1000 lóerő körüli teljesítményről és rekordgyorsulásról beszélnek. Nem zárjuk ki tehát, hogy az év végére megérkeznek az első teaser képek az új modellről. Az biztos, hogy a prototípusról készült kémfotók várhatóan hamarosan elkezdenek keringeni. Az autó dizájnjával kapcsolatban most is nagy a várakozás. Sőt, a Biscione vezetőinek eddigi nyilatkozatai alapján a meglepetések sem zárhatók ki.

A pletykák szerint ugyanis az új Alfa Romeo Giulia karosszériája radikálisan megváltozhat a jelenlegi modellhez képest, miközben megtartja a szedán külsőt, ahogy azt nemrég Imparato vezérigazgató is megerősítette. Erről is többet fogunk tudni 2024-ben. Emellett lehetséges, hogy a következő év folyamán további megerősítések érkeznek majd néhány olyan jövőbeli projektről, amelyeket hivatalosan még nem erősítettek meg, de amelyekről kitartóan beszélnek.

Itt a Biscione kínálatába olyan autók lehetséges érkezésére gondolunk, mint az új GTV, Duetto és Alfetta. Az első a piac E-szegmensében helyezkedne el a Giuliával együtt a márka szedánválasztékában. A Duetto visszatérhetne limitált kiadású sportautóként, a tavaly augusztus 30-án bemutatott új Alfa Romeo 33 Stradale nyomdokait követve. Végül 2024 lehet az az év, amikor egyszer és mindenkorra megtudhatjuk, hogy a milánói márka jövőbeli kínálatában lesz-e még hely egy új Alfettának.

Imparato vezérigazgató szerint az Alfetta egy nagyon sportos, kupé stílusú és csonka farú, C-szegmensű limuzin formájában térhet vissza. Az autó, amely az STLA Medium platformra épülne és kizárólag elektromos hajtású lenne, csak Európában kerülne forgalomba, ami klasszikus kivételt jelentene a szabály alól, miszerint a Stellantis prémiummárka minden jövőbeli autója globális autó lesz, amelyet világszerte értékesítenek majd. Röviden, 2024 minden bizonnyal izgalmas év lesz, amelyben sok minden forog kockán az Alfa Romeo és minden rajongója számára, akik mind azt várják, hogy az idei egy nagyszerű év legyen, és hogy kedvenc autógyártójuk visszatérjen régi dicsőségéhez.